Stimularea emotionala este, probabil, cel mai important efect pe care il obtinem atunci cand ne bucuram de o opera de arta. Fie ca este vorba de melancolia profunda pe care o simtim cand personajele literare preferate trec printr-o drama sau de euforia pe care o simtim cand ascultam tonuri muzicale alerte, schimbarile de stare afectiva sunt cele care ne incita si ne determina sa ne dorim sa experimentam mai mult efectele pe care arta le are asupra psihicului nostru. Arta ne este oferita in multiple forme si iteratii, insa numitorul comun al acestora este ca ne fac sa simtim ceva. De altfel, stimularea emotionala este unul dintre criteriile prin care un produs media poate fi clasificat ca produs artistic. Insa paleta emotionala umana nu este atat de variata precum instrumentele artistice pe care le-am dezvoltat pentru a o stimula. Tristetea sau bucuria pot fi induse prin contemplarea unui tablou sau prin citirea unui capitol, la fel de bine precum pot fi induse prin ascultarea unei piese muzicale. Pornind de la aceste corespondente creatorii, TransProse s-a gandit sa creeze un program care sa „traduca” tonul emotional dintr-un text intr-o tema muzicala.

Proiectul este bazat pe cercetarile facute in domeniul analizei emotionale, care urmareste crearea de programe capabile sa recunoasca emotiile umane, in cazul acesta, in texte scrise. Hannah Davis si Saif Mohammed de la Consiliul Canadian pentu Cercetare au folosit o baza de date de 14000 de cuvinte asociate cu opt emotii bazale: anticipatie, surpriza, bucurie, incredere, furie, dezgust, frica si tristete. Fiecare corespondent textual al unei emotii este procesat in algoritm pentru a produce note muzicale care sa evoce o anumita emotie. Dezvoltatorii aplicatiei au fost nevoiti sa gaseasca o modalitate de a concilia rezultatele analizei cu regulile teoriei muzicale, pentru a produce teme armonioase si coerente intr-un efort care ne aminteste de Jocul cu Margele de Sticla al lui Herman Hesse. Dupa realizarea programului, acesta a generat piese de pian de un minut, care comprima continutul emotional al romanelor selectate. Cam asa suna muzica generata de Peter Pan:

Cartile cu continut emotional preponderent negativ au fost transpuse in game muzicale minore, producand teme mai grave, in timp ce ritmul a fost determinat de frecventa cuvintelor asociate cu emotii in text. Astfel, o carte ce adopta un ton sumbru, precum romanul post-apocaliptic Drumul de Cormack McCarthy este transpusa intr-o tema muzicala mult mai monotona si apasatoare:

Dezvoltatorii aplicatiei se declara multumiti de felul in care programul lor reuseste sa transforme tonul emotional al romanelor in muzica, insa spun ca munca lor nu este nici pe departe incheiata. Imbunatatirile aduse in viitor aplicatiei vor permite adaugarea de noi instrumente muzicale, cresterea duratei temelor create si adaptarea textelor de alta natura decat proza. Pana cand putem asculta simfonii muzicale transpuse din romanele lui Dostoievsky va trebui sa ne multumim cu mostrele puse la dispozitie in cadrul experimentului