Cei mai multi dintre noi vad in citit o activitate relaxanta pe care o intreprindem in timpul liber, fiecare in ritmul sau, fara presiunea de a citi rapid sau de a termina o lectura la termen. Insa uneori lectura rapida este o necesitate, fie ca avem de parcurs un volum descurajant de text pentru un examen, fie ca vrem o metoda de a citi repede o carte recomandata si nu reusim sa gasim timp pentru o sesiune serioasa de lectura, sunt momente in care vrem sa citim cu o investite cat mai mica de timp. Pentru astfel de situatie o companie din Boston dezvolta un software dedicat cresterii ritmului de citire care promite sa produca rezultate revolutionare.

Spritz este o aplicatie care se bazeaza pe centrarea punctului de recunoastere optim din cadrul unui cuvant. Puncul de recunoastere optima este o litera plasata in apropierea centrului cuvantului. Cand citim o carte ochii nostrii scaneaza pagina cautand punctul de recunoastere optima atunci cand acesta este focalizat recunoastereea cuvantului este mult mai rapida, nemaifiind nevoie sa citim fiecare litera in parte. O mai mare bucata din timpul de lectura este consumata de timpul necesar miscarilor oculare de la un cuvant la altul decat de procesarea in sine a cuvantului.

Viteza medie de citire este de undeva la 220 de cuvinte pe minut. in carul interfetei Spritz aceasta viteza poate fi sustinuta cu usurinta:

lightbox title

Dupa scurt timp petrecut cu familiarizarea cu ritmul se poate trece la o viteza de 350 de cuvinte pe minut. La aceasta viteza un roman de mici dimensiuni precum Marele Gatsby poate fi citit in doua ore si ceva:

lightbx

Tot ce este peste 500 de cuvinte pe minut devine destul de obositor, desi dezvoltatorii aplicatiei spun ca folosirea repetitiva a acestieia elimina efortul perceput la inceput, La 500 de cuvinte pe minut poti citi Fratii Karamazov in mai putin de 12 ore (desi nu garantam ca vei intelege mare lucru din el.)

lightbox title

 

Cu privire la gradul de intelegere al cuvintelor dezvoltatorii Spritz au rulat teste care arata o crestere de intelegere si retentie la frecvente mari numai dupa o perioada de utilizare curenta a software-ului. Totusi, marile slabiciuni ale sofware-ului stau in faptul ca elimina privirea in ansamblu a textului care uneori poate fi cruciala in intelegerea unei fraze. In functie de felul in care va fi implementata vor trebui gasite solutii pentru a facilita recitirea unui pasaj sau navigarea intre textul scris in format clasic si interfata de citire rapida. Cum spuneam si mai este o noua solutie pentru momentele in care este nevoie de percurgere rapida a textului si probabil ca elimina toata distractia sau relaxarea din lectura, pana cand va fi lansat si vom putea sa vedem cu totii exact ce tip de experienta livreaza vom ramane totusi la cel mai placut mod de a citi relaxat pe un fotoliu sau o banca comoda, cu o carte buna in mana.