a_huxleyM-a atras la acest roman autorul şi tema dezbătută. Aldous Huxley a fost unul dintre cei mai străluciţi scriitori britanici, cunoscut pentru romanele, nuvelele, eseurile, criticile literare şi chiar scenariile sale de film. Aldous Huxley a făcut parte din proeminenta familie Huxley de oameni de ştiintă, el însuşi dovedind încă din copilărie o inteligenţă cu mult peste medie. Este recunoscut ca un autor satiric, caricaturizând valorile superficiale ale societăţii în care a trăit. Spre finalul vieţii, a fost preocupat de misticism, meditaţie şi psihicul uman. Tema romanului Cîntec de lebădă este cât se poate de atrăgătoare: frica de moarte, obsesia pentru tinereţe, studierea longevităţii. Iar când acestea sunt combinate cu satira şi sarcasmul la adresa culturii americane cu superficialitatea ei, kitch-ul şi goana după bani, rezultatul nu poate să fie decât unul extrem de bun.

Pe scurt, acţiunea romanului este următoarea: Jo Stoyte, un miliardar american îngrozit de moarte şi obsedat să trăiască veşnic, este dispus să facă orice pentru a găsi secretul longevităţii. Se înconjoară astfel de tot felul de personaje cu scopul de a-şi oferi singur iluzia tinereţii şi a ocoli moartea cu orice preţ. Facem aşadar cunoştiinţă cu Virginia, mult mai tânăra lui amantă care se crede inocentă şi pură în dragostea oarecum sinceră pe care i-o poartă miliardarului, dar care într-un final se dovedeşte a fi imorală şi înşelătoare; cu cinicul doctor Obispo care studiază teoria longevităţii, dar îl manipulează pe Stoyte şi se vede pe ascuns cu Virginia; cu profesorul Jeremy Pordage venit tocmai din Anglia pentru a studia manuscrisele contelui Hauberck despre care se crede că a găsit secretul nemuririi; cu naivul Pete, om de ştiintă, ajutor în studiile despre longevitate şi  îndrăgostit etern de „angelica” Virginia; şi cu domnul Propter, fost coleg de şcoală al domnului Stoyte, liber-cugetător şi subiect de admiraţie al miliardarului.

Romanul abundă de dezbaterile personajelor asupra vieţii şi a morţii, asupra speciei umane, a fericirii, a superficialităţii… şi lista ar putea continua. Acţiunea romanului este în plan secund, gândurile şi discursurile personajelor fiind principalul punct de atracţie pentru cititori. Eseurile contemplative din discursurile domnului Propter despre semnificaţiile vieţii merită tot efortul lecturării. Pline de inteligenţă şi subtilitate sunt de o actualitate surprinzătoare…goana după bani, gândirea exclusivă în termeni de profit, echivalarea fericirii cu posesiunile şi prosperitatea cu banii cheltuiţi la magazin sunt mentalităţi care ne conduc şi acum.

Pe tot parcursul cărţii se poate simţi dispreţul autorului pentru tot ce înseamnă superficialitate, goana după forme fără fond, lipsa culturii, snobism, însă felul în care le  satirizează constituie un adevărat deliciu pentru cititori. Fiecare personaj are partea lui întunecată, nici chiar profesorul englez nu scapă de mici înţepături referitoare la relaţia posesivă cu mama lui.

Se gândea la mama lui şi la cât de curios era faptul că, la urma urmei, după ce ai citit toată literatura freudiană despre treaba cu Oedip , toate romanele, de la Fii şi îndrăgostiţi în jos, despre pericolele prea marii devoţiuni filiale, despre ameninţarea iubirii materne excesive- că după ce ai citit toate astea , continui, cu ochii deschişi, să fii ceea ce eşti: victima unei mame posesive şi lacome!

 

Poate doar domnul Porter scapă de ironia fină a autorului posibil pentru că el ar putea fi de fapt propria-i voce. El preia sarcina filozofului, al cugetătorului, al celui care gândeşte şi caută răspunsuri pentru sensul vieţii.

E o carte frumoasă pe care e bine s-o aveţi în bibliotecă. Huxley se dovedeşte a fi un bun cunoscător al firii umane, iar stilul său este elegant şi lasă să se întrevadă fina sa inteligenţă.


aldous-huxley_cintec-de-lebada

Titlu original: After many a summer
Traducere: Ciprian Sulea
Editura: Polirom
Anul apariției: 2010
Număr pagini: 352

Cartea Cîntec de lebădă de Aldous Huxley poate fi achiziţionată de pe TârgulCărţii.ro

Lectură plăcută!