Pentru cine a petrecut ceva timp intr-o librarie in ultimii doi ani, cartile lui Iv cel naiv nu au cum sa fie straine. Chiar daca esti genul de cititor care trece dezinteresat pe langa sectiunea dedicata poeziei, nu ai cum sa ignori rafturile cu cele mai vandute volume, iar ilustratiile excelente ale lui Vali Petridean au calitatea de a se intipari pe retina si a deveni deseori recognoscibile instant. Cei care urmaresc site-urile de literatura (si nu numai) e posibil sa fi aflat povestea poetului anonim din numeroasele interviuri pe care acesta le-a acordat in ultimii ani. Despre Iv cel naiv se stiu destul de putine lucruri, stim ca a inceput sa scrie in urma unei mici deceptii emotionale, ca a fost inspirat sa isi publice poeziile de catre iubita sa, ca nu intentioneaza sa isi dezvaluie identitatea pentru ca vrea sa fie judecat exclusiv pe meritele operelor pe care le produce si ca se gandeste sa faca tranzitia de la poezie la proza. Mai stim bineinteles ca este probabil cel mai bine vandut poet roman al ultimilor ani, ca dispune de o strategie de promovare a brand-ului foarte bine gandita si ca versurile sale par a fi pe gustul oricui.

Ceea ce este remarcabil la Iv cel naiv este capacitatea acestuia de a produce versuri in ton cu gusturile publicului contemporan. Intr-o era in care volumele de poezie nu sunt tocmai cele mai vandute carti din librarii, Nesfarsesc, ultima publicatie a lui Iv se plaseaza in topul bestsellere-lor din 2013. In acelasi timp, blogul care gazduieste poeziile inainte de publicarea lor pe hartie genereaza un trafic lunar de pana la 30.000 de vizitatori unici, ceea ce nu trebuie sa fi un expert in promovare online ca sa iti dai seama ca e destul de impresionant. Iv cel naiv este cu siguranta un poet compatibil cu spiritul timpului, tematica si atitudinea acestuia reusind sa rezoneze cu o sectiune importanta din publicul de carte roman.

Insa exact aceasta potrivire fara cusur ne face sa ne intrebam cat marketing sta in spatele lui Iv cel naiv. Pornind de la decizia anonimitatii si continuand cu identitatea online si cu atiudinea adoptata in interviuri, multe dintre elementele ce construiesc persona lui Iv cel naiv au un iz de … premeditare (in lipsa unui cuvant mai bun). Daca te gandesti un pic mai bine, sunt multe lucruri care nu fac sens, de ce ar simti cineva care scrie poezie nevoia de a se feri de faima ? Majoritatea oamenilor de pe strada nu recunosc macar un nume de poet contemporan, si nu e ca si cum paparazzi de la Click! Isi petrec zilele urmarindu-l pe Dan Sociu. Raspunsul dat in cele mai  multe interviuri este ca autorul vrea sa fie judecat conform poeziilor scrise si nu conform imaginii publice, ceea ce face sens intr-o anumita masura cand este evocat de membrii Daft Punk care trebuie sa apara in videoclipuri si concerte, dar in cazul unui poet disocierea oricum se intampla pentru ca majoritatea citiorilor nu ajug sa cunoasca autorul versurilor preferate si chiar daca il intalnesc intr-o sesiune de autografe, nu e ca si cum 30 de secunde o sa aiba veun efect asupra aprecierii versurilor. Cum Iv cel naiv nu este nici Omul Elefant, nici Romeo Fantastik, anonimatul pare ori un capriciu ori o foarte reusita metoda de a atrage prin mister. Dincolo de aceste elemente imaginea lui Iv cel naiv contine o serie de indicii care ne fac sa ne gandim ca lucram cu un produs destul de comercial, versurile in sine sunt deosebit de atractive, iar strategia generala de promovare cum spuneam mai devreme pare foarte concertata si premeditata. Personalitatea online a lui Iv cel naiv pare atat de potrivita cu gusturile contemporane incat ar putea la fel de bine sa fi fost construita de o inteligenta artificiala.

Nu vrem sa ofensam pe nimeni, omul din spatele lui Iv cel naiv este fara indoiala un poet talentat, si succesul cunoscut de acesta se datoreaza in principal versurilor pe care acesta le scrie. Se prea poate ca fiecare dintre deciziile autorului sa fi venit din considerente personale care pur si simplu au contribuit la cresterea popularitatii. Tot ce ne intrebam este daca Iv cel naiv ar fi generat atata interes daca s-ar fi numit Cristian Dobrescu sau ceva similar.