Dupa ce v-am prezentat saptamana trecuta cele mai populare colectii de articole de pe blog-urile romanesti ne-am gandit sa aplicam un tratament inversat catorva dintre cele mai cunoscute volume de memorialistica din istoria literaturii. Ni s-a parut amuzatnt sa ne imaginam cum ar fi fost publicate, si primite de public, urmatoarele volume daca autorii lor ar fi trait in ere in care sa poata utiliza internetul.

Poate ca un astfel de exercitiu anacroic poate parea lipsit de sens (pana la urma e imposibil de determinat cum a fi aratat isotria secolului al XIX-lea, spre exemplu, daca oamenii de atunci ar fi beneficiat de o retea globala de comunicare instantanee) insa noua ni se pare ca o astfel de proiectie ne-ar putea ajuta sa recunoastem cu mai mare usurinta caracterul (cu bune si cu rele) al vremurilor in care traim.

Lasand un pic la o parte natura frivola a initiativei noastre trebuie sa mentionam ca unii dintre autorii memoriilor mentionte mai jos au trecut prin dificultati serioase pentru a impartasi lumii experientele prin care treceau iar eforturile lor s-au materializat prin includerea in posteritate dar si prin influentarea viziunii a milioane de cititori. Exemplul dat de ei ar trebui sa fie preluat de fiecare dintre noi, care simte ca are ceva de impartasit cu un public format din semenii lor, mai ales cand scrierea si publicarea sunt atat de facile.

Slide thumbnail

Refugiat in Boemia, in ultimii ani din viata, aventurierul Venetian, marturiseste ca scrierea memoriilor a reprezentat o metoda de a lupta cu plictiseala si cu dorul de orasul natal. Casanova trecuse de mult de anii de glorie si era epuizat atat fizic cat si financiar. Daca si-ar fi facut un blog in care sa dezvaluie o parte dintre Secretele Venetiei aflate in numeroasele sale aventuri, cu siguranta ar fi facut senzatie si ar fi recapatat din popularitatea de care beneficia in tinerete. Redactorii site-urilor de mondentitati din Venetia post-renascentista ar fi urmarit cu sfintenie blogul lui Casanova producand cu entuzisam mai apoi tiluri precum: "INCREDIBIL: Uite ce facea Donna Lucrezia sub nasul sotului" sau "Cinci sfaturi pentru mentinerea libidoului de la Giaccomo Casanova"

Memoriile lui
Casanova

Slide thumbnail

Popularitatea cunoscuta de jurnalul lui Jeni Acterian in special dupa reeditarea din 2007 se poate datora, partial macar, si compatibilitatii dintre stilul regizoarei si preferintele publicului modern. Atitudinea deseori sarcastica sau chiar cinica imprimata de o perspectiva cerebrala asupra diverselor evenimente culturale comentate in paginile jurnalului ar fi propulsat-o pe Jeni Acterian in postura de cel mai popular comentator cultural printre hipsterii interbelici (care probabil ca ar fi semanat cu izbitor cu hipsterii de azi). Cu putin noroc si sutinere din partea prietenilor autoarea ar fi putut apoi sa isi transforme blogul intr-un mic concern media online dupa modelul Ariannei Huffington.

Jurnalul unei fete
greu de multumit

Slide thumbnail

Publicat cu 22 ani inainte de Originea Speciilor jurnalul calatoriei intreprinse de Darwin in Atlantic si pe coastele Americii a fost prima lucrare ce i-a adus acestuia vizibilitate si prestigiu in comunitatea stiintifica. Jurnalul contine multiple idei care prefigureaza teoria evolutionista si ar fi reprezentat o sursa interminabila de controverse printre pasionatii de stiinta. Blogul lui Darwin ar fi fost probabil un produs multimedia, intesat cu fotografi si clipuri video ale florei si faunei descoperite in Lumea Noua. Publicatiile de profil ar fi fost practic abonate la Blogul lui Darwin punand pe jar comunitatea stiintifica prin raportarea descoperrilor lui Darwin: "Speciile de cinteze din insulele Galapoagos ar putea sa determinae concluzii cutremuratoare despre originea speciilor"

Calatoria unui naturalist
in jurul lumii la bordul
vasului Beagle

Slide thumbnail

Probabil ca Holocaustul nu s-ar fi putut intampla intr-o era a internetului. Una dintre conditiile ce au favorizat existenta lagarelor de concentrare fiind obscuritatea actelor de exterminare sistematica. Un genocid de asemenea magnitudine ar fi probabil inacceptabil pentru orice populatie civilizata (cu exceptia poate a Japoniei). De a ceea jurnalul Annei Frank ar fi avut o importanta istorica mult mai mare daca ar fi fost publicat in timp real sub forma de blogpost-uri. Miscarile de rezistenta ar fi actionat similar cu activistii Annoymous de azi oferind canale sigure de transmitere a informatiilor din Olanda ocupata de nazisti. Postarile Annei Frank ar dispune de candoarea necesara pentru a deveni continut viral sustinand sentimentul Anti-nazist al popoarelor aliate.

Jurnalul
Annei Frank

Slide thumbnail

Fiind unul dintre cele mai bune exemple de literatura bazata pe experientele din detentie, jurnalul lui Nicolae Steinhardt are calitatea de a isi transpune cititorii dincolo de zidurile temnitei si a ii purta prin experienta cathartica accesibila numai in momentele extreme in care pierderea sperantei unei scapari fizice faciliteaza eliberarea spirituala. In egala masura cronica a vietii sub persecutia comunista si exemplu de filozofie spirituala crestina, Un blog anonim bazat pe Jurnalul Fericirii ar fi tinut publicul cu sufletul la gura si ar fi generat interes mediatic pentru cauza detiinutilor politici romani. Presiunea opiniei publice internationale ar fi inlesnit probabil schimbarea atiutdinii autoritatilor fata de detinutii incarcerati.

Jurnalul
Fericirii