Pentru ca revenim dupa absenta prelungita de la finele anului trecut, ne-am gandit ca cel mai bun mod de a ne incepe activitatea in 2015 este sa privim spre viitor. Cum majoritatea editurilor de la noi si-au anuntat planurile publicistice pentru noul an, vom face o trecere in revista a noutatilor ce urmeaza sa ajunga pe rafturile librariilor in urmatoarele luni. Asa cum este reflectat si de analizele de vanzari pe 2014, tendinta generala a pietei autohtone pare a fi de favorizare a cartilor de non-fictiune romanesti, in timp ce piata de fictiune este puternic dominata de autori straini. Cu toate acestea 2015 va marca aparitia catorva romane romanesti interesante alaturi de o sumedenie de traduceri importante. Ne vom rezuma in acest articol la cartile publicate de autori romani continuand intr-un articol ulterior trecerea in revista a celor mai asteptate traduceri.

Fiind cea mai titrata editura de pe piata, Humanitas isi permite sa adopte o strategie de marketing ceva mai criptica la inceput de an, comunicatul editurii punand emfaza pe aniversarea a douazeci si cinci de ani de la fondare si promitand „carti-eveniment ale autorilor consacrati: Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu”. Ioana Parvulescu, va publica cel mai probabil la Humanitas romanul „Inocentii”, a carei editare a fost intrerupta anul trecut de autoare pentru publicarea volumului de poezie „Cum continua povestea”. Radu Paraschivescu revine cu o colectie de vorbe de duh in stilul publicatilor anterioare intilulata „Noi muncim, nu gandim” si un alt volum numit „România în zece gesturi”.

De departe cea mai vasta oferta de scrieri romanesti va fi publicata de editura Cartea Romaneasca (duh!). Divizia de carte autohtona a trustului Polirom va lansa in 2015 o serie de romane romanesti printre care Arhitecturi rafinate – Glasul revolutiei, un roman social-politic care probabil va pastra stilul sumbru ce il caracterizeaza pe autor, Vremea moroiului de Viorica Raduta o mostra interesanta de realism magic plasat in Romania moderna, Soseaua Virtutii. Cartea Cainelui. de Cristian Teodorescu, care se anunta ca „primul roman studiu de caz despre romania postdecembrista”, Moartea lui Siegfried de Octavian Soviany, povestea unui ofiter nazist in Bucurestiul celui de-al doilea razboi mondial, Trilogia Corso, un roman amplu dedicat Timisoarei, Mierla Neagra de Radu Tuculescu, care din mostrele disponibile on-line pare a fi un bildungsroman despre un grup de tineri muzicieni, Cartea de la Upsalla de Gellu Dorian, despre diaspora fugita din calea persecutiilor comuniste, Getsimani 51 de Dan Stanca si Muscand din moarte ca din ciocolata de Cela Varlam si romanul nostalgic Femei raspantii imprevizibile al lui Constantin Albaluta.

In categoria Non-fictiune Carte Romaneasca pregateste Cioran, un aventurier nemiscat de Ciprian Valcan o colectie de interviuri cu traducatori editori si cititori ai filozofului, Pirati si corabii, o incursiune intr-un posibil imaginar al marii, de Adrian G. Romila, Totul trebuie tradus! Noua paradigma de Bogdan Gihu si atlasul Harti din carti de Simona Vasilache. La categoria critica si istorie literara, editura va publica volumele Mizantropul optimist G. Calinescu si (de)stalinizarea Romaniei de George Neagoe si Geografia Literaturii Romane de Cornel Ungureanu. Printre volumele de critica dedicate poeziei se vor numara: Vitraliul si fereastra: Poeti romani contemporani de Irina Petras, Istoria cenaclului de luni de Daniel Puia-Dumitrescu si Emil Botta. Ars Moriendi de Bogdan-Alexandru Stanescu. In Catalogul editurii se va numara si volumul de memoriaslistica Gradina de Hartie de Vera Calin.

O ultima mentiune notabila este volumul Cronică regală a unui sfert de veac, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe despre activitatea din ultimii douazeci si cinci de ani ai printesei Margareta in Romania. Anunturile facute de edituri la inceputul anului indica un an litarar daca nu foarte incarcat, macar variat. Tinand cont ca 2014 a fost un an foarte bun pentru piata de carte de la noi nu putem decat sa speram ca 2015 va continua un trend ascendent. Asa ca pentru a ne completa norma de clisee/articol vom remarca doar ca semne bune anul are.