Cinematografia romaneasca incepe sa isi revina, dupa ce noul val minimalist a asigurat recunoastere internationala si televiziunile au inceput sa aiba productii proprii, cineastii romani tatoneaza intoarcerea la filmele de gen. Desi bugetele mari si productiile isorice inca sunt proiecte dificil de realizat, va veni, mai mult ca sigur, o vreme cand regizorii si scenaristii romani vor incepe sa se uite la istorie pentru inspiratie. Ar fi un pas important, daca stam sa ne gandim ca majoritatea filmelor biografice si istorice de la noi au fost realizate sub cenzura.

La Jurnal de Carte, stim ca biografiile scriitorilor romani ofera deseori povesti surprinzator de interesante, pline de intirgi politice, tragedii personale, fapte de curaj sau miscari foarte intelepte. Pe plan international, filmele biografice realizate cum trebuie, se bucura de un succes consistent care atrage public dincolo de comunitatea admiratorilor autorului readus la viata in productiile cinematografice. Suntem convinsi ca primul biopic bazat pe viata unuia dintre scriitorii nationali va avea suficient appeal pentru publicul din tara pentru a genera un succes de casa, si, daca va fi facut cum trebuie, poate cateva premii internationale (stim clar ca unele povesti vor fi cu siguranta pe placul criticilor).

Ne-am gandit care ar fi actorii romani care ar putea sa joace pe unii dintre scriitorii de calibru din tara noastra si am intocmit o scurta lista. Suntem siguri ca aceasta ar putea fi completata si asteptam sugestiile voastre pentru a genera un update cu mai multe intrari la acest articol.

Slide thumbnail

Cei care il stiu pe Gheorghe Visu prin intermediul proiectelor comerciale ii apreciaza repertoriul comic. Insa iubitorii de teatru stiu ca actorul este mai mult decat capabil de a livra o puternica interpretare dramatica ceea ce il face un bun cadidat pentru a aduce pe ecran faimoasele crize de credinta ale lui Tudor Arghezi.

Tudor Arghezi - Gheorghe Visu

Slide thumbnail

Dragos Bucur poseda intensitatea necesara pentru a da viata unui personaj atat de misterios si complex precum Urmuz. Un film biografic bazat pe viata acestuia ar putea sa ramana in ton cu scrierile poetului avangardist oferind o imagine suprarealista asupra vietii acestuia.

Urmuz - Dragos Bucur

Slide thumbnail

Rodica Ojog-Brasoveanu - Draga Olteanu

Autoarea de romane politiste arata in interviurile televizate acelasi simt al umorului si atitudine joviala pe care am ajuns sa le indragim la actrita. Contrastul dintre infatisarea de bunicuta simpatica si agerimea mintii i-ar permite Dragai Olteanu sa construiasca un personaj memorabil.

Slide thumbnail

Un film biografic care sa exploreze ultimii ani din viata poetului ar fi cu siguranta o vizionare obligatorie pentru cititorii din tara noastra. Credem ca Ion Dichiseanu ar fi o alegere perfecta pentru a interpreta un Nichita Stanescu apreciat in cercurile mondene ale capitalei din anii '80 dar bantuit de serioasele probleme cauzate de alcoolism.

Nichita Stanescu - Ion Dichiseanu

Slide thumbnail

Desi politica a fost principala sa preocupare, Kogalniceanu poate aparea ca pesonaj cheie in multe dintre filmele biografice dedicate scriitorilor din secolul al XIX-lea. Victor Rebengiuc ar trebui sa se ingrase putin pentru a intra in pielea redactorului sef al Daciei Literare dar impozanta nativa i-ar asigura capacitatea de a aduce gravitate personajului.

Mihail Kogalniceanu - Victor Rebengiuc