Dupa ce si-a publicat autobiografia in urma cu patru ani, Keith Richards, celebrul consumator de droguri si chitarist de la Rolling Stones, se pregateste pentru o noua aparitie editoriala. „Eu si Gus: povestea bunicului meu si a primei mele chitari”, este o carte pentru copii despre relatia lui Richards cu bunicul sau, cantaretul de jazz Theodore Augustus Dupree si va fi publicata la finalul lui 2014. Initiativa lui Richards nu este nici pe departe unica in randul muzicienilor, starurile pop si rock precum Sting, Madonna, sau Paul McCartney ar putea sa umple un raft de biblioteca cu volumele adresate celor mici.

Cand cariera muzicala a facut din numele tau un brand international, recunoscut si indragit de milioane de fani, parca e pacat sa nu iti pui numele pe orice tip de produs media pe care poti sa il creezi. De aceea, numele mari din industria muzicala, in general, figureaza si pe listele de autori din cataloagele librariilor, publicand macar o autobiografie, in general la apusul carierei. Insa, pentru unii muzicieni, asternerea pe hartie a memoriilor nu satisface apetitul publicistic, urmatoarea oprire fiind, (aproape) invariabil, literatura pentru copii. Din punct de vedere comercial, e o miscare inteligenta, fanii care au crescut cu muzica artistilor ajunsi la randul lor la varsta procrearii au ocazia sa impartaseasca copiilor lor admiratia pentru acestia, pornind de la un produs potrivit pentru varsta celor mici. E o solutie foarte buna, mai ales cand te gandesti ca poate nu e cea mai buna decizie sa iti expui copilul la melodii precum Simpathy for the devil sau Like a virgin.

Pe de alta parte, scrierea cartilor pentru copii vine ca o manusa starurilor rock: tematica este infantila, povestile pot fi deseori transpuse in versuri si structura narativa nu da cine stie ce mari batai de cap. Dupa ce ai creat niste personaje si o morala, tot ce trebuie sa faci e sa gasesti un bun ilustrator si sa produci cam acelasi volum de versuri pe care il produci pentru un album si Bam! ai adaugat „autor de carti pentru copii” pe CV. Fireste ca ambitiile literare ale muzicienilor nu se rezuma intotdeauna la biografii si carti pentru copii, dar vom vorbi despre carierele literare „serioase” ale unor muzicieni precum Leonard Cohen sau Nick Cave intr-un articol viitor.

Slide thumbnail

Plictisita probabil de sederea lunga si frecventa in topurile muzicale, Madonna a cochetat in ultimii 15 ani cu diverse alte medii artistice. Eforturile sale regizorale si actoricesti au fost, in general soldate cu dezastre comericale si critice (uneori nemeritate), insa cartea pentru copii lansata in 2003 a cunoscut un real succes. Trandafirii Englezesti, spune povestea unui grup de fete din Londra care dezvolta invide fata de una dintre colegele lor. Desi acestea isi inchipuie ca Binah este bogata si populara, fata se dovedeste a fi izolata si preocupata in majoritatea timpului, de umplerea golului lasat de moartea mamei sale.

Madonna
"Trandafirii Englezesti"

Slide thumbnail

Povestea lui Paul McCartney, realizata in colaborare cu autorul pentru copii Philip Ardagh si ilustratorul Geoff Dunbar are o puternica conotatie ecologista. "Sus, printre nori" este povestea veveritei Wirral (da, Wirral the squirrel) care trebuie sa isi gaseasca o noua casa dupa ce habitatul sau natural este distrus de dezvoltarea urbana.

Paul McCartney
Sus printre nori

Slide thumbnail

Adaptata dupa versurile melodiei Rock Steady, cartea lui Sting transpune povestea biblica a lui Noe in zilele noastre, oferind celor mici o varianta plina de culoare a Potopului, al carei ton rezoneaza cu mentalitatea pacifista adoptata si promovata de artist.

Sting
Rock steady:
Povestea Arcei lui Noe

Slide thumbnail

Poate pentru ca face parte din alta generatie, solistul vocal al trupei "The Decembrists" si-a facut debutul in literatura pentru copii cu un volum ceva mai substantial. Wildwood este un roman fantasy adresat copiilor, influentat de interesul autorului pentru cultura militara. Cartea reuseste sa mentina tonul uneori sumbru cunoscut de fanii formatiei, in ciuda faptului ca este scris pentru copii de scoala generala.

Colin Meloy
Wildwood

Slide thumbnail

Incercand, probabil sa imbine cartile pentru copii cu autobiografia, 50 Cent a scris o carte despre un bataus de pe terenul de joaca, ce isi schimba atitudinea dupa ce este confruntat cu consecintele actiunilor sale. Reluam, 50 Cent a scris o carte pentru copii despre un bataus reformat dupa ce vede efectele violentei sale. Nu mai e nimic de adaugat in afara de:

50 Cent
Playground