Întotdeauna va exista un conflict de interese, dar, până la urmă, scopul este acelaşi: important este să citim cât se poate de mult!

Sunt de modă veche şi da, recunosc, prefer cărţile tipărite! Îmi place să le răsfoiesc şi să şterg praful de pe ele periodic, dar atunci când nevoia mă îndeamnă, citesc cu foarte mare plăcere şi cărţi care nu au fost tipărite, apărând doar în format eBook sau, pur şi simplu, direct de pe platforme online, aşa cum este wattpad.

Pentru a înţelege mai bine această controversă, am realizat o listă cu păreri pro şi contra.


stocksnap.io

Cartea tipărită

PRO – Este o senzaţie unică să poţi ţine o carte mult dorită în mână, să o răsfoieşti şi să simţi mirosul proaspăt de cerneală.

biblioteca personala 1

PRO – Biblioteca personală poate fi acea pată de culoare dintr-o casă. Mai mare sau mai mică, o putem considera un trofeu.

PRO/CONTRA – Cărţile se pot împrumuta, chiar dacă există şi riscul să ajungă puţin şifonate sau chiar să fie pierdute.

14B430281B_800x533

PRO – Colecţionarea de exemplare rare. În timp pot avea o valoare materială ridicată.

PRO/CONTRA – Iubim natura, o protejăm, însă pentru micile plăceri sunt de acord să se mai taie încă un copac.

stocksnap.io

CONTRA – Costurile ridicate de achiziţionare în care trebuie să includem adaosul comercial sau taxa de transport. (sau timbrul literar pe care tot încearcă să-l introducă, evident, fără succes – dar mai știi cu ce ne trezim?)

CONTRA – Furtul cărţilor poate fi trecut pe lista factorilor de risc ale librăriilor.


stocksnap.io

eBook-ul

PRO – Accesibil, practic şi modern. Suntem în era tehnologiei şi trebuie să ne adaptăm din mers, chiar dacă suntem tradiţionalişti.

CONTRA – Dacă citiţi cărţi electronice trebuie să dispuneţi de laptop, tabletă, iPad, PDA sau telefon performant şi conexiune la internet.

stocksnap.io

PRO – Spaţiu de stocare foarte mare. Puteţi transporta mii de cărţi oriunde, oricând (Acum puteţi citi liniştiţi în vacanţă Urzeala tronurilor sau cărţile lui Ken Follett fără să aveţi grija volumului ocupat în bagaje).

PRO – Costurile se reduc considerabil sau se elimină din start pentru că unele cărţi sunt oferite gratuit de autori sau de librăriile online.

PRO – Dacă citiţi într-o limbă străină, aveţi posibilitatea să le achiziţionaţi imediat ce apar în format electronic. După cum se ştie, preţurile lor în format tipărit sunt de cele mai multe ori foarte mari.

B2D5FD96B5_800x600CONTRA – Dacă doriţi să citiţi în soare sau pe plajă va trebui să vă adaptaţi tehnologia la mediul înconjurător şi să protejaţi dispozitivul undeva la umbră, altfel riscaţi să se încălzească rapid.

PRO – Scrisul poate fi mărit, iar lumina se reglează atunci când citim.


CONTRA – Bateria se termină repede dacă este folosită timp îndelungat. Ce facem dacă nu avem o priză la îndemână? Trebuie să ne asigurăm că avem achiziţionată o sursă externă.

CONTRA – Dacă vă plac autografele sau mesajele trimise prietenilor pe cărţi, atunci va trebui să le excludeţi.

stocksnap.ioPRO – Dacă împrumutăm un eBook o facem pentru totdeauna şi nu ne facem griji că va fi returnată deteriorată, cu urme de cafea sau pur şi simplu nu mai ajunge deloc în posesia noastră.

PRO – Poţi citi orice gen fără ca cei din jur să recunoască coperta.

PRO – Suntem ecologici şi protejăm natura, de data aceasta nu mai tăiem nici măcar un copac!

CONTRA – Lectura îndelungată pe dispozitive electronice ne poate afecta vederea, chiar dacă pe moment nu resimţim consecinţele. 


Indiferent de argumentele pozitive sau negative, important este să promovăm cultura, să o susţinem prin orice mijloace avem şi să ne bucurăm atunci când cineva alege să ne împărtăşească pasiunea.

Voi ce părere aveţi? Alegeţi cartea tipărită sau eBook-ul? Sau pe amândouă?

stocksnap.io