Dacă iubiți lectura, iar călătoriile sunt pe lista voastră de priorități, atunci sigur sunteți niște norocoși! De multe ori programul aglomerat sau poate din dorința de a face prea multe în timp scurt, cumva, uităm să evadăm fizic, iar cărțile ne ajută să mergem oriunde, oricând. Chiar dacă nu vom face Ocolul pământului în 80 de zile, ideal ar fi să petrecem câte puțin timp descoperind lumea și misterele ei. Pentru a evada din cotidian, vă propun un itinerariu diversificat, un fel de random literar.

LovebookLansăm provocarea și mergem la Solidea în Italia. Solidea este o tânără care visează cu ochii deschiși la Paris, dar până acum s-a mulțumit doar cu diverse decorațiuni prin casă. Nu a făcut un secret din pasiunea sa, dar speră ca într-o zi să se bucure de atmosfera pariziană. Cu ajutorul autoarei Simona Sparaco în Lovebook descoperim ce demersuri face și ce vrăji se pot întâmpla atunci când descoperă Facebook. Dacă a reușit să ajungă în orașul iubirii, rămâne să descoperiți, dar între timp vă invit direct în Franța, să îi cunoaștem pe francezi și farmecul lor irezistibil.

Inainte sa te cunoscPentru a avea forțe proaspete ascultăm de sfatul lui Will Traynor (personaj din cartea Înainte să te cunosc de Jojo Moyes) și aterizăm direct la Paris:

Aș sta pe terasa unei cafenele din La Marais să beau cafea și să mănânc o farfurie întreagă de croasanți calzi, cu unt nesărat și gem de căpșune.
– La Marais?
– E un mic cartier în centrul Parisului. E plin de străduțe întortocheate și de bloculețe șubrede, de homosexuali și de evrei ortodocși și de femei trecute de o anumită vârstă care arătau cândva ca Brigitte Bardot. Dacă mergi la Paris, trebuie să stai acolo.

Imbratisari la ParisNe-am bucurat de atmosfera boemă (după ce ne-am șters lacrimile din ochi) și ne continuăm aventura, de data aceasta savurând mâncare tradițională și gustând din faimosul vin franțuzesc. Ne putem încheia seara ascultând La Romance de Paris și de ce nu, chiar dansând în vie alături de Julien și Chloe (personaje din cartea Îmbrățișări la Paris de Juliette Sobanet).

Schimbăm locația și călătorim în Scoția. Ideal ar fi fost să ne întoarcem în timp pentru a vedea peisajele prezentate de Judith McNaught în cartea Aproape de cer, însă nu trebuie să exagerăm cu pretențiile. Revenim cu picioarele pe pământ în prezent și rămânem la Edinburg. În cazul în care nu știați, fiecare țară are farmecul ei, însă autoarea Samantha Young ne recomandă străzile și misterele lor. Nu vom descoperi crime sau cine știe ce nelegiuiri, ci oameni care sunt în căutarea acelui ceva. Am să mă opresc Pe strada Dublinasupra lui Braden Carmichael, personajul meu preferat din cartea Pe Strada Dublin.

[…] avea în jur de treizeci de ani şi, cu toate că nu era de o frumuseţe clasică, strălucirea din ochii săi şi felul în care i se arcuiau colţurile gurii, împreună cu restul înfăţişării, emanau sex-appeal. Liniile costumului scump şi elegant, de un cenuşiu deschis, mi-au dat de înţeles că obişnuia să meargă la sala de fitness.

[…] de sub genele sale lungi străluceau nişte ochi meditativi, de un albastru deschis. Dar nu puteam trece în ruptul capului peste un detaliu-era brunet.

Chiar dacă eu m-am oprit doar la prima întâlnire dintre Braden Carmichael și Jocelyn Butler din taxi, voi puteți citi întreaga serie a străzilor: Pe Strada Londra, Pe Strada Jamaica, să știți că sunt la fel de interesante ca și Dublin.

ValentineTimpul ne presează și mergem în Manhattan pentru a vedea ce se întâmplă cu Valentine Roncalli (personaj din  Valentine de Adriana Trigiani). Pasionată de design și dornică să facă ceva util, luptă alături de bunica de origine italiană ca să reinventeze afacerea familiei, o fabrică de pantofi cu tradiție. Alături de ea vom cunoaște familia Roncalli, oameni gălăgioși, direcți și foarte ospitalieri. Vom degusta preparate cu specific italian, iar bonus vom putea avea ca amintire și câteva rețete originale.

Ne putem încheia vacanța rămânând în New York împreună cu Aimèe Moore (Căutând fericirea de Teresa Wojcik) și să ne bucurăm de atmosfera studențească, să ne relaxăm și, normal dacă vine și iarna, să profităm de zăpadă. Dacă preferăm căldura, ne întoarcem în Grecia, direct la Atena, poate Alina (personaj din Balanța puterii de Monica Ramirez) ne va convinge să ne bucurăm de mare și soare.

Balanta puteriiVântul Mării Egee biciuia plaja cu frenezia unei vieţi exuberante, mirosul proaspăt al sării de mare acompaniindu-şi prietenul fidel. Amurgul se apropia şi, în timp ce soarele își începea călătoria către cealaltă față a pământului, strălucitoarea stea lăsa în urmă un spectacol glorios de lumini. Nuanțe de galben și portocaliu dansau la orizont, încercând să țină piept umbrelor întunecate albastre și purpurii.

[…] Suburbiile împrăștiate pe câmpia stearpă în toate direcțiile cu tavernele lor pline de viață și magazinele zgomotoase așezate întrun labirint exotic de alei, străzile întortocheate, toate culminând cu Acropolis. Însă adevărata frumusețe a Greciei constă în lumină. În jocul soarelui cu peisajul ocru și reflexiile umbrelor lungi unduinduse peste marea turcoaz.

Mananca, roaga-te, iubeste

În cazul în care recomandările mele n-au fost tocmai adecvate, atunci trebuie să încercați Mănâncă, roagă-te, iubește (titlu original: Eat, pray, love) de Elizabeth Gilbert. Cartea a fost ecranizată și protagonistă este chiar Julia Roberts (producător Brad Pitt, regizor Ryan Murphy). Ea va merge în Italia să se bucure de preparatele culinare, în India să își găsească liniștea spirituală, iar în Indonezia să înțeleagă de ce este necesar un echilibru între trup și suflet. Cu puțin noroc ar putea descoperi și ce este adevărata fericire.

Cu atâtea destinații așteptându-ne tocmai pe noi, cum sa rezistăm tentației? Doar este vară și lumea e plină de viață și culoare! Voi unde vreți să evadați?