Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, s-a incheiat si editia de anul acesta a celui mai mare targ de carte din Romania. In caz ca nu ati fost printre cei 100.000 de vizitatori, noi v-am pregatit o scurta prezentare, cu cateva dintre cele mai importante momente de la Bookfest 2014.

Peste 200 de edituri participante, multe lansari, discursuri, autografe, reduceri, dezbateri, filme, dar si surprize pentru cei mici (ca doar a fost 1 iunie), toate s-au regasit la Romexpo, pe parcursul celor 5 zile de targ.

Ca in fiecare an, Bookfest a avut ca invitat de onoare o noua tara, care, de data aceasta, a fost Polonia. De acolo, una dintre cele mai importante personalitati prezente la Bookfest a fost Danuta Wałęsa, sotia fostului presedinte polonez Lech Wałęsa, care a lansat editia romaneasca a bestsellerului „Visuri si taine.  Aceasta carte are o importanta atat istorica, deoarece evoca momente semnificative din viata autoarei alaturi de sotul sau, fost lider al Solidaritatii si personalitate marcanta a secolului 20, dar este interesanta prin faptul ca, dupa spusele Danutei Wałęsa,  „descrie viata femeii poloneze si poate nu doar a femeii poloneze, ci a femeii din aceasta parte a Europei”, in epoca tulbure a comunismului.

Tot din Polonia, Małgorzata Rejmer si-a promovat editia in limba romana a reportajului „Bucuresti. Praf si sange”, Paweł Huelle a lansat al doilea volum al sau in limba romana- „Eram singur si fericit” si Dorota Masłowska a lansat ediţia romana a cartii „Alba ca Zapada si rosu bolsevic”.  Janusz Leon Wiśniewski va participa, de asemenea, ca invitat, romanul sau de succes „Singuratate pe net” fiind recent publicat si la noi.

Lasand deoparte polonezii, mult asteptatul volum „Eu sunt Malala” al Malalei Yousafzai a fost lansat in prezenta Aurorei Liiceanu, Danielei-Zeca Buzura şi a lui Carmen Gavrila.

La Bookfest 2014 au aparut si multe noutati autohtone, dintre care amintim „Anii romantici” ai Gabrielei Adamesteanu, traducatoarea Antoaneta Ralian cu autobiografia „Amintirile unei nonagenare” si volumul colectiv „Casele vietilor noastre”, o antologie de texte de 15 autori. Lucian Boia si-a lansat doua noi volume: „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari si  „Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu in arhivele Securitatii, a aparut o editie ilustrata a cartii „Civilizatii si tipare istorice” de Neagu Djuvara, o reeditare a volumului  „Stalinism pentru eternitate: O istorie politica a comunismului romanesc” a lui Vladimir Tismaneanu, o editie de colectie „Orbitor” a lui Mircea Cartarescu,  dar si cartea „Ce-am facut cand am tacut” a Andreei Esca, care s-a vandut cu succes.

Din sfera educatiei, o dezbatere interesanta s-a desfasurat pe tema manualelor digitale, intre editorii romani si cei polonezi. Interesant este faptul ca, in vreme ce la noi se organizeaza licitatii intre editurile ce produc manuale scolare, in Polonia, Ministerul Educatiei are o editura proprie, manualele fiind publicate si pe internet.

O surpriza placuta a editiei de anul acesta a fost introducerea in cadrul targului a „Bookfest Junior”, organizat de Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao, Vellant şi Curtea Veche Publishing, unde copiii si adolescentii au putut participa la lansari de carte pe masura lor, la intalniri cu autori, ateliere si s-au fotografiat cu Mickey Mouse.

La final, bilantul a aratat ca, dintre cele 250.000 de carti pe care le-au cumparat vizitatorii, cele mai vandute volume (pe edituri) au fost: la Litera- „Razbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare si lupta impotriva destinului” de Robert D. Kaplan, la Trei- „Fiul cel bun” de Pascal Bruckner, la Humanitas- „Ce-am facut când am tacut” de Andreea Esca, la Humanitas Fiction-  „Confidentul” de Helene Gremillon”, la  Curtea Veche- „Drumul spre casa” de Principele Nicolae si Filip Iorga, la Nemira- „SAS. Ghidul Supravietuitorului. Cum sa supravietuiesti oricand si oriunde” de John Wiseman, iar la Polirom- „Anii romantici” de Gabriela Adamesteanu.

Concluzionand, Bookfest 2014 a avut mai multi vizitatori ca niciodata, literatura poloneza a fost la loc de cinste si copiii nu s-au plictisit de ziua lor.