Anul 2016 a fost, din punctul meu de vedere, un an minunat. Cu realizări, bucurii, supărări și, cel mai important, cu lecturi bune și foarte bune. Acum, la sfârșit, observ că aproape mi-am atins Challenge-ul de pe Goodreads. Încă puțin și ating incredibila cifră de 100 de cărți citite. Am citit cu mare plăcere, în voie, uneori cât e ziua de lungă, iar alteori abia am reușit să mă aventurez prin lumea poveștilor, bucurându-mă de scumpele mele cărțulii doar printre picături, printre celelalte treburi și sarcini cu un mare TREBUIE în față. Au fost numeroase cărți pe care le-am adorat, încât dacă m-ar întreba cineva să-i enumăr doar două, i-aș arunca o privire plină de reproș și aș începe să-i vorbesc aproape despre toate. Dar când vine vorba de personaje, mai ales feminine, situația se schimbă. Nu toate personajele reușesc să-mi intre la suflet, iar cele care reușesc… ei bine, le includ în topuri. De aceea mi-a venit ideea de a vă vorbi despre 5 personaje feminine remarcabile din romanele pe care le-am citit în 2016. Ar mai fi fost și altele, dar nu la fel de încântătoare…


diana-gabaldon-calatoarea-l-1024px_1

Voi începe această listă cu un personaj tare drag mie, protagonista seriei Outlander a Dianei Gabaldon. Mă refer la Claire Randall Fraser, asistenta medicală care ajunge să călătorească în timp. Magia pietrelor de la Craigh Na Dun o teleportează din 1945 în anul Butoiul cu pulbere din Scoția: revolta iacobină pusă la cale conturează o atmosferă și niște circumstanțe nu tocmai adecvate. Este pusă în situația de a alege între scoțianul Jamie și soțul Frank ce o aștepta la două secole distanță. Și ea îl alege pe Jamie, pe bărbatul de care s-a îndrăgostit, alături de care simte altfel iubirea, alături de care percepe altfel viața și existența umană. Claire e un personaj complex, caracterizată prin frumusețe, inteligență nativă, tărie de caracter și ambiție. Uimește societatea patriarhală a acelor timpuri cu cunoștințele sale de medicină, luptă alături de Jamie pentru a împiedica planurile iacobiților și masacrul de la Culloden. Dacă va reuși, rămâne să descoperiți singurei!

harkness_trilogy

Un alt personaj de care m-am îndrăgostit iremediabil este Diana Bishop, protagonista trilogiei All Souls (autor Deborah Harkness). Într-o lume guvernată de forțe magice, în care oamenii conviețuiesc cu vampirii, vrăjitoarele și demonii, Diana are de dus la îndeplinire o misiune ce pare să-i fi fost sortită încă de la naștere. Ea trebuie să găsească cartea pierdută a vrăjitoarelor, să reîntregească mult râvnitul tom al vieții. Vrăjitoarea noastră, aparent paralelă cu farmecele, își descoperă puteri nebănuite, după ce se îndrăgostește și se căsătorește cu vampirul Matthew. Se lasă condusă de sentimente, încalcă legea sacră a ființelor supranaturale şi face tot posibilul pentru a fi fericită alături de familia sa, proaspăt întemeiată. Diana e o țesătoare, capabilă să jongleze cu ițele timpului, stăpânind totodată și tainele magiei negre. Este o luptătoare, o leoaică feroce ce nu se lasă învinsă de nimeni și de nimic. Face sacrificii pentru binele celor dragi, pentru Matthew, pentru gemenii lor miraculoși. O personalitate incredibilă și, înainte de toate, o femeie ce iubește cu ardoare. Căci ce poate fi mai frumos decât a iubi și a fi iubit?

mila_volume

Mila este, la prima vedere, o adolescentă normală. O adolescentă care și-a pierdut tatăl și care încearcă să-și revină după acest șoc. În același timp, trebuie să se adapteze cu noul oraș în care s-a mutat alături de mama sa, cu noua școală, cu noii colegi. În urma unui incident nefericit, Mila se rănește la braț. Dar în loc de o rană sângerândă, zărește ceea ce pare o structură de robot. Ceea ce se și dovedește a fi. Mila 2.0 e un experiment, nu un om, iar tot ceea ce credea că știe despre ea nu este decât o memorie falsă instalată de cea care a salvat-o de la o moarte iminentă. O adevărată aventură e pe cale să înceapă, de-a lungul căreia Mila va dovedi că este mai mult decât un robot, că are sentimente, că este mai umană decât mulți oameni. Va putea Mila să ducă o viață normală? Să fie o adolescentă în adevăratul sens al cuvântului? Va fi capabilă să reziste în această lume în care binele și răul pot fi confundate cu ușurință.

jocurile-coroanei

Vika Andreieva (Jocul coroanei de Evelyn Skye) s-a pregătit de când se știe pentru a deveni următorul Mag Imperial al Rusiei. Este pregătită de tatăl ei pentru a putea manipula cu ușurință magia Kremlinului, dar și natura, viața. Situația politică a Imperiului Țarist, problemele familiei dinastice îl conving pe țar să dea startul Jocului Coroanei. Și așa află Vika că nu este singura candidată pentru funcția de Mag Imperial. Mai există și tânărul Nikolai Karimov, însă doar unul dintre ei poate câștiga. Vor trebui să se lupte pentru supraviețuire, să-și dovedească capacitățile magice și să reziste iubirii ce-i prinde în mrejele sale încet-încet. Vika dă dovadă de măiestrie în ceea ce privește probele Jocului și de umanitate. Acest scop sacru nu pare să fie suficient ca să-l omoare pe Nikolai. Și oare se merită să renunți la iubire în schimbul puterii, fie ea și de factură supranaturală?

510d1qpe8bl

Și, în final, doresc a o menționa pe protagonista seriei My dilemma is you (autor Cristina Chiperi), Cristina Evans. O adolescentă ce duce o viață normală la Los Angeles. Totul până când este nevoită să-și urmeze familia în capătul celălalt al Statelor Unite, tocmai în Miami. Viața ei monotonă este dată peste cap, trebuie să se acomodeze cu noul loc, cu noua școală. Devine în scurt timp una din elevele populare, reușind să se împrietenească cu cei mai doriți și admirați playboys ai liceului. Crede că se îndrăgostește de Matt, însă de fapt inima ei bate mai tare în preajma nesuferitului Cameron. Poartă o luptă cu propria personalitate, cu propriile principii, cu propriul trecut. La vârsta primelor iubiri nimic nu e atât de simplu pe cât pare. O poveste aparent puerilă este mult mai complicată și mai complexă. Va reuși Cristina să treacă peste cea mai dificilă perioadă a vieții de adolescent? Va putea să privească dincolo de această confuzie ce-i încețoșează privirea?


Sper că v-am convins că trebuie să faceți cunoștință cu aceste personaje feminine, pe care cu siguranță le veți adora. 5 personaje diferite, unice în felul lor. Niște prietene de nădejde pentru a-ți petrece o minunată după-amiază liberă, pentru a evada din cotidian…