Iubesc cărțile, iubesc lectura. Cred că aș fi în stare să stau și să citesc cât e ziua de lungă. Nu mă limitez la un singur gen, asta e clar. Fantasy, SF, istorie, thrillere, memorii, Young Adult sunt toate pe gustul meu. Sincer să fiu, cred că ar fi tare plictisitor să citești același gen mereu. Listele mele de lecturi sunt diversificate, variate și, bineînțeles, infinite. Deși editurile de la noi publică nespus de multe cărți, unele mai bune ca altele, nu pot să nu visez la ceea ce e proaspăt lansat peste hotare. Boala cititorului. Oricât de multe cărți aş avea, niciodată nu sunt de ajuns. Navigam zilele trecute pe internet și mă delectam cu descrierile unor noi apariții, timp în care mi-a venit o idee: să fac o listă. Nu una kilometrică, ci una scurtă și la obiect. Așa că vă las pe weekend cu 5 titluri, pe care cu siguranță le veți aștepta și voi cu nerăbdare să le avem în română.


Philippa Gregory

1. Una din cele mai așteptate cărți ale acestei veri este Trei surori, trei regine (Three Sisters, Three Queens) de Philippa Gregory: încă o carte ce prezintă povești de la curtea Tudorilor. Cu siguranță toți fanii genului historical fiction și, mai ales, toți fanii scriitoarei vor să se delecteze cât mai repede cu intrigile politice și amoroase de la Curtea Regală engleză. Desigur că nici eu nu fac excepție!

Câteva detalii despre Trei surori, trei regine:

Am încredere într-o singură legătură: cea dintre o femeie și surorile ei. Niciodată nu ne luăm ochii una de pe cealaltă. În dragoste și în rivalitate, ne gândim mereu una la alta.

Când Catherine de Aragon este adusă la curtea Tudorilor drept o tânără mireasă, cea mai în vârstă prințesă, Margaret, ia măsuri. Dintr-o singură privire, fiecare o cunoaște pe cealaltă drept o rivală, un aliat, un pion, destinat – împreună cu Mary – unei relații între surori unice în întreaga lume. Cele trei surori vor deveni reginele Angliei, Scoției și Franței. Experimentează trădările, pericolele, pierderile și pasiunea, iar ele conștientizează că singurul lucru rămas neschimbat e legătură lor specială, mai puternică decât orice bărbat, chiar și decât un rege… (sursa în limba engleză)

Trei surori, trei regine de Philippa Gregory

China Mieville2. Ultimele zile ale Noului Paris (The Last Days of New Paris) de China Mieville este un thriller de război cum nu s-a mai întâlnit, despre supraviețuirea într-un oraș imposibil. 

1941: în haosul din timpul celui de-al doilea război mondial, în Marsilia, inginerul american și discipolul artelor oculte, Jack Parsons, reușește să declanșeze fără să vrea puterea viselor și a coșmarurilor, schimbând războiul și lumea pentru totdeauna.

1950: singuraticul luptător înzestrat cu puteri supranaturale, Thibault, merge în noul Paris, unde naziștii și Rezistența sunt prinși într-un conflict fără sfârșit, iar străzile sunt pândite de forțele diavolului. Pentru a salva orașul, trebuie să-și unească forțele cu Sam, un fotograf american, și să facă o cauză comună cu o figură puternică și enigmatică. Noi secrete îi vor pune în situația de a-și testa loialitatea unul altuia, a vechiului și a noului Paris, dar și a realității însăși. (sursa în limba engleză)

Ultimele zile ale noului Paris de China Mieville

Sabaa Tahir3. O făclie în noapte (A Torch Against the Night) de Sabaa Tahir continuă povestea din volumul Elias și spioana cărturarilor, ducându-i pe cititori în inima Imperiului, într-o lume fictivă, frumos țesută de condeiul magic al scriitoarei…

Elias și Laia fac tot posibilul pentru a-l elibera pe fratele Laiei din ororile Închisorii Kauf. Vânați de soldații Imperiului, manipulați de comandant și bântuiți de trecutul lor, cei doi trebuie să-și doboare inamicii și să se confrunte cu slăbiciunile propriilor inimi. În orașul Serra, Helene Aquilla se simte legată de obiectivele noului lider al Imperiului, Marcus. Când loialitatea îi este pusă sub semnul întrebării, Helene se trezește în situația de a primi o misiune, o misiune capabilă s-o distrugă, dar pe care trebuie să și-o asume…  (sursa în limba engleză)

O făclie în noapte de Sabaa Tahir

Guinevere Glasfurd4. Cuvintele în mâinile mele (Les mots entre mes mains) de Guinevere Glasfurd – roman de debut – e o încântătoare poveste ce poartă cititorii în Amsterdam, pe vremea marelui filosof Descartes…

Protagonista, Helena Jans van der Strom, nu este o servitoare ca toate celelalte. Când ajunge la Amsterdam pentru a lucra la un librar englez, tânăra femeie este fascinată de cuvinte, ceea ce o determină să învețe singură să citească și să scrie. Independența și dorința sa de cunoaștere îl fac pe filosoful Rene Descartes s-o îndrăgească mai mult decât ar trebui. În secolul XVII relația lor nu ar fi privită cu ochi buni. Religia și poziția socială reprezintă adevărate impedimente. Autoarea reușește să contureze portretul unei femei mult prea moderne pentru timpul ei și scoate la iveală o altă latură a celebrului filosof francez, prin intermediul unui roman remarcabil… (sursa în limba franceză)

Cuvintele din mâinile mele de Guinevere Glasfurd

Elif Shafak5. Și, nu în ultimul rând, vreau să vă prezint cea mai nouă carte marca Elif Shafak, una din cele mai talentate scriitoare contemporane și una din favoritele mele. Recent lansată în Turcia, Cele trei fiice ale Evei (Havvanın Üç Kızı) este așteptată cu nerăbdare de cititorii din întreaga lume. O nouă poveste din inima Turciei și nu numai…

Eu nu sunt nici rezistentă ca mama, nici puternică ca tata, sunt rezultatul a celor cinci esențe puternice. Cu toate acestea, eu unde sunt? Nu depind de puterea nimănui, nu cer nimănui o farfurie cu mâncare, dar am nevoie de afecțiunea cuiva. Oare nu există un alt tip de trai? De exemplu, un al treilea drum? Cine știe? 

Peri, o turcoaică înstărită, se îndreaptă într-o seară către o petrecere ce are loc la un conac din Istanbul, aflat pe malul mării. Un cerșetor îi înhață poșeta, încercând s-o jefuiască. Ea reacționează și în timp ce încerca s-o recupereze, o fotografie cade. O fotografie ce înfățișează trei tinere și profesorul lor de la universitate. O relicvă din trecut și o iubire, pe care Peri a încercat s-o uite.

Fotografia o duce cu gândul la Universitatea Oxford, pe când avea optsprezece ani și fusese trimisă în străinătate pentru prima oară. La încântătorul și rebelul ei profesor. La casa pe care o împărțea cu prietenele ei, Shirin și Mona, la argumentele lor despre islam și feminitate. Și, în cele din urmă, la scandalul ce le-a dat peste cap… (sursa în limba engleză)

Cele trei fete ale Evei de Elif Shafak


Ce ziceți, v-am făcut curioși?