Când a fost ultima dată când aţi citit o poezie? Recunosc că la mine a trecut ceva timp….

Iată că Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (adică, ARCEN) nu ne lasă să dăm uitării această minunată formă de artă şi, în cadrul proiectului 21 de nocturne readuce poezia contemporană în atenţia iubitorilor de cultură. Îmbinând poezia cu proza, teatrul şi dansul, seria de nocturne cuprinde o serie de evenimente dedicate culturii şi fenomenelor artistice contemporane.

21 de nocturne se desfăşoară la înălţime, pe terasa blocului Magheru One şi, pe lângă momentele poetice şi artistice, vă veţi delecta, după spusele organizatorilor, cu „muzică, dans, vin, ceva de gustat, câteva locuri confortabile, poezie de luat acasă şi multă voie bună”. Anul acesta, primul eveniment a fost pe 15 iulie, iar ultimul va fi 16 septembrie, cu câte 2 nocturne/lună. În primele două nocturne (din 15 şi 22 iulie), terasa a fost neîncăpătoare, locurile fiind epuizate rapid. S-a citit din Matei Vişniec, Paul Vinicius, Ion Mureşan şi alţii, într-o atmosferă relaxantă, în care muzica şi poezia s-au completat reciproc.

21 de nocturne ARCEN

Sursă: Facebook ARCEN

Nocturna de luna aceasta va avea loc sâmbătă, 20 august 2016, începând cu ora 21:00 (accesul se face de la 20:00), iar înscrierile se vor putea face începând de luni, 15 august, pe pagina de Facebook ARCEN. Intrarea este liberă, iar programul din 20 august conţine poeme scrise de Svetlana Cârstean, Doina Ioanid şi Alina Purcaru.

Svetlana Cârstean este o scriitoare şi jurnalistă română cu poeme traduse în mai multe limbi, cu articole publicate în Dilema Veche şi alte publicaţii literare. Poeziile ei pot fi citite şi pe Lyrikline, una din cele mai prestigioase platforme de poezie europene. Svetlana va fi prezentă în 20 august şi va citi câteva din poemele ei inedite.

Doina Ioanid este, de asemenea, o cunoscută poetă contemporană română cu poezii traduse în diverse limbi străine. Cel mai cunoscut poem al său este Câinele galben, care a fost inclus în 2014 într-o listă realizată de The Guardian cu cele mai bune poeme de dragoste din ultimii cincizeci de ani.

Alina Purcaru, jurnalistă culturală şi prozatoare română, a debutat în poezie în 2016 prin volumul rezistenţă apărut la editura Cartea Românească. A colaborat cu mai multe publicaţii literare, iar în prezent este redactor la revista Observator Cultural.

Pentru cine nu ştie, ARCEN este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit înfiinţată în 2006 de un grup de tineri elevi ai unui liceu din capitală şi este cunoscută pentru proiectele culturale pe care le-a desfăşurat de-a lungul timpului în capitală:

  • Traseul cultural pietonal Cu bastonul prin Bucureşti, ajuns deja la a 7-a ediţie, reprezintă un tur ghidat care vă invită să cunoaşteţi Bucureştiul vechi, cu poveşti, istorie şi arhitectură (în prezent se desfăşoară în perioada 7 august-11 septembrie 2016, în fiecare duminică cu plecare din faţa Palatului de Justiţie);
  • Noapte Albă la Pensionatul Domnesc de Fete, eveniment care are loc în fiecare an în grădina Şcolii Centrale din Bucureşti şi care include în programul său expoziţii de fotografie, proiecţii de documentare, poveşti şi tururi ghidate în minunata grădină istorică din Bucureşti. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului Noaptea Muzeelor, iar anul acesta, în mai 2016 a avut loc a 11-a ediţie;
  • Ce mai faci, scriitorule? – o serie de dialoguri şi lecturi cu scriitori români contemporani organizate alături de Cărtureşti;
  • Alte proiecte şi evenimente culturale despre care găsiţi mai multe informaţii pe site-ul organizaţiei.